Changlatuvchilar yetishmovchiligi sababli dunyoda qator qishloq xo‘jalik ekinlarini yetishtirish kamaydi
Nyu-Jersida Ratger universiteti boshchiligidagi xalqaro tadqiqot guruhi olti qit’adagi 1500 dan ortiq fermer xo‘jaliklarida hosildorlikni tahlil qilib, changlatuvchilar tanqisligi sababli ba’zi ozuqa moddalarga boy oziq-ovqatlar – sabzavotlar, yong‘oqlar, meva va dukkaklilar global yetishtirilishi cheklanganini aniqladi.
Tadqiqotchilarning qayd etishicha, bu ekinlarni yetishtiruvchi fermer xo‘jaliklarining uchdan biridan uchdan ikki qismigacha miqdori changlatuvchilar yetishmasligi tufayli optimal hosil ololmayapti.
Mutaxassislarning fikriga ko‘ra, bu holat ham xavotir, ham nekbinlik uchun sabab bo‘lishi kerak, chunki yuqorida aytib o‘tilgan hosil tanqisligini changlatuvchilarni o‘rganish va ularni tiklashga sarmoya kiritish orqali bartaraf etish mumkin.
Dunyodagi gulli o‘simliklarning 88% ga yaqini, shuningdek, yetakchi oziq-ovqat ekinlarining 76% (muhim istisnolar sholi va bug‘doyni o‘z ichiga oladi) changlatuvchilar tomonidan ushlab turiladi. Asalarilar eng samarali changlatuvchilar hisoblanadi.
Sharhlar