2024-yilda Nestlé o‘zining shisha suv mahsulotlari xavfsizligi va qayta ishlanishidagi qoidabuzarliklar tufayli jiddiy tanqid va qonuniy muammolarga duch keldi. Janjal najasli bakteriyalar bilan ifloslangan ikki million shisha suvning yo’q qilinishi bilan boshlandi va noqonuniy dezinfeksiya usullarining fosh etilishi bilan yanada kuchaydi.
Ifloslangan suv inqirozi
2024-yil aprelida Fransiya Nestlening mamlakat janubidagi quduqlaridan birida “najas kelib chiqishi” bakteriyalari aniqlanganidan so‘ng 2 million shisha Perrier mineral suvini yo‘q qildi. Bu haqda Franceinfo radiostansiyasi xabar berdi.
Atrof-muhitning ifloslanishiga mart oyida Fransiyaning janubi-sharqini qamrab olgan “Monika” to‘foni sabab bo‘lgan. Gara kommunasi, tuproq eroziyasi va kuchli yomg‘ir tufayli ifloslanish Perrier suvi shishaga solingan Vergeze zavodida sodir bo’lganini aytdi. Namunalarda mutaxassislar Pseudomonas aeruginosa va Escherichia coli bakteriyalarini topdilar. Ikkinchisi najasdan kelib chiqadi.
24-aprel kuni Nestle’ning sho‘ba korxonasi Nestle Waters France “ehtiyot chorasi sifatida” shishalarning bir nechta partiyasini yo‘q qilganini ma’lum qildi. Kompaniya qolgan barcha mahsulotlarni “to’liq xavfsiz” iste’mol qilish mumkinligini kafolatladi.
2023-yil oktyabr oyida Oziq-ovqat, atrof-muhit va salomatlik xavfsizligi milliy agentligi (ANSES) Vergeze zavodida ko’plab qonunbuzarliklar, jumladan “suvning mikrobiologik sifati yomonlashgani” haqida da’vo qildi. Shuningdek, barcha quduqlarda pestitsidlar va ularning metabolitlari mavjudligi aniqlandi, ularning miqdori bir qator namunalarda normativ chegaradan oshib ketdi.
Bu janjal oziq-ovqat xavfsizligi standartlarini yaqindan kuzatib boruvchi mustaqil iste’molchi tashkiloti Foodwatch hisobotida ta’kidlangan.
Noqonuniy dezinfeksiya usullari
Nestléning muammolariga qo’shimcha ravishda, tekshiruv shuni ko‘rsatdiki, kompaniya mineral suv mahsulotlari xavfsizligini ta’minlash uchun noqonuniy dezinfeksiya usullaridan foydalangan va ularni “tabiiy mineral suv” sifatida sotgan. Noqonuniy usullar orasida ifloslanishni bartaraf etishda samarali bo‘lsa-da, salomatlik va atrof-muhit uchun potentsial xavflar tufayli taqiqlangan taqiqlangan moddalardan foydalanish kiradi.
Mediapart mustaqil tadqiqot platformasi kompaniyaning so‘nggi 15 yildagi firibgarligi 3 milliard yevroga baholanganini ma’lum qildi. Joriy yilning fevral oyida Foodwatch xalqaro isteʼmol tashkiloti Nestlé va 1954-yildan beri Yevropa bozorining bir qismi boʻlgan va 45 ta ishlab chiqarish maydonchasiga ega boʻlgan fransuz Sources Alma mineral suv ishlab chiqaruvchi kompaniyalariga qarshi daʼvo arizasi bilan chiqdi.
Tegishli Evropa Ittifoqi direktivasiga ko’ra, “tabiiy mineral suv” ma’lum mezonlarga javob berishi kerak: u toza bo’lishi va ifloslanishdan himoyalangan er osti suv manbalaridan kelishi kerak. Tabiiy mineral suvni ishlab chiqarish va qayta ishlashda faqat ma’lum qayta ishlash jarayonlariga ruxsat beriladi, lekin Nestlé va Sources Alma tomonidan qo‘llaniladigan usullarga ruxsat berilmaydi.
2024-yil yanvar oyida Nestlé ushbu noqonuniy mineral suvni tozalash usullaridan foydalanganini tan oldi. Qabul qilish Frantsiya rasmiylari tomonidan Nestlé suvni tozalashning qonuniy standartlariga javob bermayotganiga oid dalillarni aniqlagan yirik tekshiruvdan keyin sodir bo‘ldi.
Nestlé’ning Perrier, Vittel, Hépar va Contrex brendlari endi “Frantsiyada amaldagi me’yoriy-huquqiy bazaga to’liq mos keladi “, deb va’da qilmoqda kompaniya so’nggi uch yil ichida taqiqlangan tozalash usullarini bosqichma-bosqich bekor qilgan.
Foodwatch huquqiy harakatlari
Ushbu vahiylarga javoban Foodwatch xalqaro iste’molchilar tashkiloti Nestleni sudga berib, kompaniyani aholi salomatligiga xavf solayotganlikda va iste’molchilar ishonchini buzganlikda aybladi. Foodwatch da’vosi oziq-ovqat xavfsizligiga oid kengroq muammoni va yirik korporatsiyalarning huquqiy va axloqiy me’yorlarga rioya qilish mas’uliyatini ta’kidlaydi.
Da’vo arizasida aytilishicha, Nestlé’ning xatti-harakatlari nafaqat iste’molchilarni xavf ostiga qo‘ygan, balki oziq-ovqat xavfsizligi qoidalarining yaxlitligiga putur yetkazgan. Foodwatch kelgusida shunga o’xshash hodisalarning oldini olish uchun mavjud qonunlarni kuchaytirishga va oziq-ovqat sanoati ustidan nazoratni kuchaytirishga chaqirdi.
Sharhlar